Winterregels

VANAF 01-12-2021 OF EERDER INDIEN NODIG:

WINTERREGELS (O.A. VERPLICHTING TOT DRAAGTASSEN OF TROLLEYS MET ‘NOPPEN-WINTERBANDEN’ + WINTER TEEBOXEN.

 

WINTERREGELS 2021/2022:

BIJ OCHTENDVORST: GÉÉN BUGGIES EN GÉÉN TROLLEYS

BETEKENIS VAN DE BORDJES OP HET INFORMATIEBORD:

 • Winterregels: De vlaggen staan op de wintergreens. Par 3 baan gesloten.
 • Plaatsen: plaatsen (of opteeën) in de baan.
 • Geen handicarts: bij vorst/rijp of te natte ondergrond, géén buggies/handicarts. (bij géén vorst/rijp of te nat altijd winterroute).
 • Geen trolleys: standaard winterregel vanaf 1 december 2021.

 

PERMANENTE | PLAATSELIJKE WINTER-REGELS 2021/2022

PER 1 DECEMBER 2021:

 1. DRAAGTASSEN OF EEN TROLLEY MET ‘NOPPEN-WINTERBANDEN’:
  Mocht je niet willen of kunnen dragen, zorg dan voor ‘noppen-winterbandjes’ op alle wielen van jouw trolley/golfkar. Hierbij, om eventuele discussie te voorkomen, extra toelichting en dus de regels m.b.t. ‘noppen-winterbandjes’:
  Op alle wielen dienen dus ‘noppen-winterbanden’ te zitten. Dus ook op evt.  3e/4e (kleinere) wielen:
  Tegenwoordig (omdat o.a. steeds meer banen dit verplicht stellen) voor vele merken, soorten, formaten, wielen en dus trolleys, zijn er speciale ‘opzet-setjes’ of zelfs complete wielen (met spaken/velg) met noppen-winterbanden op de markt. De bekendste universele zijn de ‘Hedge Hog noppen-winterbanden’. Deze passen op diverse soorten trolley’s en zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende maten in diameter van 10 of 12 inch. Maar zo ook voor bijv. het bekende trolleymerk ‘Clicgear’, met bekende trolleysoorten zoals bijv. de ‘2.0- en de 3.0 versie’ met 3 wielen, zijn speciale ‘Clicgear noppen-winterbanden’aan te schaffen.
  Dit geldt ook voor de elektrische trolleys!

 

PER 15 NOVEMBER 2021:

 1. WINTER-TEEBOXEN:
  De teemarkers staan op één en dezelfde plaats. Deze plaatsen worden kaal geslagen. Deze kaal gespeelde stukken worden dan in het voorjaar weer ingezaaid. Reden: beter 1 kaal gespeeld gebiedje per teeing-ground, dan de gehele teeing-ground in het voorjaar te moeten herstellen.
  Er mag NIET verder dan 2 clublengtes achter de teemarkers afgeslagen worden. Dit geldt zowel voor zomer als winterregels.

TIJDELIJKE / WISSELENDE | PLAATSELIJKE WINTER-REGELS

GELDIG? ZIE INFORMATIEBORD EN/OF WEBSITE:

 1. PLAATSEN (of OPTEEËN):
  Plaatsen alleen op de kort gemaaide gedeeltes in de baan en plaatsen binnen 15 cm van de oorspronkelijke plaats en niet dichter bij de hole. Er is een mogelijkheid voor schoonmaken en terugplaatsen. (Recreatieve) spelers wordt sterk geadviseerd om op te teeën in de baan.

Als spelers een qualifying ronde willen spelen, of clubwedstrijden, dan geldt het volgende:
Zolang de vlaggen op de zomergreens staan kan er qualifying gespeeld worden en mag er wél geplaatst en schoongemaakt worden, maar zeker NIET opgeteed.

Deze regel is alleen van kracht als buiten op het informatiebord is aangegeven dat de Winterregel ‘plaatsen’ van toepassing is.

De Plaatselijke Regel voor plaatsen kan uitsluitend gelden in de periode van 1 november tot 1 april. Bovendien zou o.a. het aantal uitgeslagen plaggen (divots) aanzienlijk moeten verminderen, want zoals bekend groeit er niets en dus ook geen gras en zo proberen we samen de baan in de ‘winterperiode’ een beetje te sparen.

 

GELDIG? ZIE INFORMATIEBORD EN/OF WEBSITE:

 1. VLAGGEN OP WINTERPOSITIE: wintergreens.
  De vlaggen staan bij ons in de winterperiode ook ‘gewoon’ op de greens! Tenzij er vorst/rijp in de grond zit of vanwege te drassige ondergrond/toplaag.Ter info:
 • Dan staan de vlaggen op de winterpositie op de wintergreen (voor de green).
  Dit is dus niet op een speciaal gemaaide winter-green o.i.d. Dit is een bewuste keuze en visie omdat wij er namelijk altijd naar streven, mits de weergoden + temperaturen en dus baanomstandigheden het toelaten, om de vlaggen ‘gewoon’ zo snel en zo vaak als mogelijk op de reguliere greens te zetten. En dan blijkt in de praktijk en over het algemeen, dat op deze manier het spelplezier het grootst is.
 • Wij adviseren om dan de bal binnen 1 stoklengte vanaf deze wintercup op te rapen.
 • De baan is dan tijdelijk niet-qualifying.
 • De vlaggen kunnen in de loop van de dag en tot uiterlijk +/- 13:00 uur, allemaal of deels, worden teruggezet door de greenkeepers. Let op: dit kan dus ook in een (club)wedstrijd voor komen.
 • Het bordje “winterregels” op het informatiebord is hierop van toepassing.
 • Er mag max. 1 hole op wintergreens blijven staan om toch de baan qualifying te behouden.

 

 

GELDIG? ZIE INFORMATIEBORD EN/OF WEBSITE:

 1. HANDICARTS VIA WINTERROUTE of in uiterst geval (DEELS)VERBODEN:
  Bij vorst/rijp of te natte ondergrond, zijn handicarts verboden in de baan. Wanneer er geen vorst/rijp in de grond zit of te natte ondergrond is, mag men via de winterroute rijden. Ter info: 
 • Dit is verplicht rijden via alleen: paden en semi-roughs van elke hole.
 • De fairways en rough zijn verboden, naast natuurlijk te allen tijde: teeboxen, (voor)greens, waterkant, bunkerkanten/randen, etc.
 • Deze winterroute wordt op een kaart in elke buggy opgehangen, zodat je dit in de baan altijd op kan zoeken.
 • Het bordje “geen handicarts” op het informatiebord is hierop van toepassing bij vorst/rijp of te natte ondergrond. Als dit bordje er niet hangt, dan rijden volgens winterroute.

Filmpjes:

WAAROM WINTERREGELS?

WAAROM DE NOPPEN WINTERBANDEN?